PKN-Aardenburg
Meer dan een kerk...

Ds. Edward van der Kaaij


Ik ben geboren in Utrecht, opgegroeid in Oog in Al. Na mijn rechtenstudie studeerde ik theologie, gecombineerd met werk als leraar recht op een Detailhandelsschool respectievelijk een MEAO. Dertien jaar lang. Geen ongeluksgetal omdat het staat voor een geweldige tijd. Maar meer nog bevalt mij het beroep van predikant. Je deelt lief en leed met mensen op cruciale momenten. Een heidens karwei is het voorbereiden van preken. Iedere preek is een studie op zich en een proces, waarin ik probeer Gods Woord te laten landen in mijn – en in het verlengde daarvan uw - leven. Dan pas kan ik het in de kerkdienst communiceren. Een goede preek is open, reikt wegen aan om zelf mee verder te gaan en zit vol pareltjes. De hoorder hoeft die er niet allemaal uit te pikken. Als je maar één edelsteentje uit een preek haalt heb je al een rijke zondag. 

 Ik houd van taal. Dat is de verbindende schakel tussen beide studies. Advocaat, parlementariër of schrijver past mij ook. Al is dat een hels beroep. Dat merkte ik toen ik mijn gebedenboek 'Gebeden voor de Eerste Dag' schreef tijdens mijn studieverlof in 1997. Mijn boek ‘De ongemakkelijke waarheid van het christendom’ groeide in vijf jaren. Hierin betoog ik dat het evangelie een mythe is en godenzoon Jezus geen historische figuur. Dat maakt de evangeliën aanzienlijk rijker, je geloof knapt ervan op. Helaas klampt de goegemeente zich vast aan een man uit Nazareth, die een zeer goed mens was. De wonderen etc. zijn overdrijvingen door aanhangers. Anderen maken het nog bonter en nemen alles letterlijk. De tegenstrijdigheden tussen de evangeliën worden weggemoffeld.

Een van de mooie aspecten van mijn huidige werk vind ik dat je altijd tijd hebt. Die kun je meestal zelf indelen. Ik heb altijd wat te doen, maar heb het nooit druk. Hoeveel gemeenteleden dat ook mij in de schoenen willen schuiven door te zeggen "U zult het wel druk hebben." Nee dus! Voor mensen maak ik altijd tijd.

 

De kerk - mijn werk - vind ik belangrijk, maar mijn eerste prioriteit is mijn gezin: mijn vrouw, zoon en vier dochters. Die zegeningen tel ik dagelijks. Intussen verveel ik mij nooit. Ik kan niet voetballen maar houd er wel van. Uiteraard is de FC Utrecht mijn club. Zelf doe ik wel wat aan fietsen. Spinning op de sportschool en op de racefiets de bergen. Met een snelheid van 4 km per uur als de berg een muur is, over de 60 km als het omlaag duikt. 

   

Ds. Edward van der Kaaij